navigate_before
navigate_next
arrow_back

Conservació – Restauració d’un escó

Projecte de conservació - restauració de mobles: escó
  • En aquest projecte, he dut a terme la restauració i conservació d'un escó en força mal estat a causa d'un gran atac de xilòfags a la part inferior que toca a terra,
    així com danys per carbonització de les fustes a causa d'exposició a un foc.

Procés de restauració

  1. Neteja inicial: El primer tractament ha consistit en una neteja amb aspirador i paletina, seguida per una neteja amb decapant i alcohol de neteja per eliminar residus superficials.
  2. Desinfecció dels xilòfags: Hem realitzat una desinfecció dels xilòfags per injecció i impregnació amb una base de permetrina i un dissolvent orgànic. Després, l’escó s’ha tancat amb film durant una setmana i s’ha repetit el tractament de desinfecció per assegurar la total eliminació dels insectes.
  3. Consolidació i estabilització: Per consolidar i estabilitzar l’estructura, hem utilitzat Paraloid B-72 diluït amb xilè, que reforça el material sense alterar-ne les propietats visuals ni mecàniques.
  4. Reintegració volumètrica: La reintegració volumètrica s’ha dut a terme amb fusta de pollancre, i per la reconstrucció de petites pèrdues, hem utilitzat estuc epoxi i estuc a l’aigua per omplir els forats de corc.
  5. Retoc cromàtic i acabat: El retoc cromàtic s’ha realitzat amb aquarel·les per garantir una integració estètica adequada. L’acabat final s’ha fet amb goma-laca i cera per protegir la superfície i donar-li un aspecte brillant i cuidat.

Resultat final

El resultat final és una peça restaurada amb cura, que manté la seva integritat estructural i estètica, preparat per ser utilitzat i apreciat durant molts anys més. Aquest projecte demostra la importància de la restauració i conservació de mobles per preservar el patrimoni i la història que porten implícits.

Obre el xat
💬 Necessites ajuda?
Hola
Explica'm, què necessites?