navigate_before
navigate_next
arrow_back

Llit d’Olot

Projecte de conservació - restauració de mobles: llit d'Olot
  • Els "llits d'Olot" són coneguts per la seva elaboració a la comarca d'Olot, tot i que aquesta tècnica també es va utilitzar en altres comarques de Catalunya.
    Aquest projecte representa un dels pocs casos on es combinen dues especialitats de restauració: la de moble i la de pintura.

Procés de restauració

  1. Fixació de la policromia: El primer pas ha estat la fixació de la policromia utilitzant Primal diluït amb aigua destil·lada per assegurar l’estabilitat de la pintura abans de continuar amb altres intervencions.
  2. Desinfecció dels xilòfags: La desinfecció dels xilòfags s’ha realitzat per injecció amb una base de permetrina i un dissolvent orgànic per eliminar qualsevol infestació.
  3. Reparació de la degradació de la fusta: La degradació de la fusta en zones localitzades, produïda pels xilòfags, s’ha tractat amb Paraloid B-72 diluït amb acetona. Posteriorment, s’ha reconstruït amb Balsite, incloent la fissura central tant a la part davantera com a la posterior.
  4. Neteja de la policromia: La neteja de la policromia s’ha realitzat amb molta suavitat, utilitzant aigua destil·lada i sabó neutre per eliminar l’acumulació de pols sense danyar la pintura.
  5. Estucat i reintegració pictòrica: Els forats i les zones danyades del capçal s’han estucat amb una massilla de guix i cola. A continuació, s’ha realitzat una reintegració pictòrica per restaurar l’aparença original del llit.
  6. Capa de protecció final: Per acabar, s’ha aplicat una capa de protecció amb vernís de retoc diluït amb essència de trementina, assegurant la preservació de la pintura i la fusta.

Resultat final

El resultat és un llit d’Olot restaurat amb cura que combina la integritat estructural i la bellesa estètica. Aquest projecte posa en valor la importància de la restauració i conservació de mobles, permetent que peces històriques continuïn essent apreciades.

Obre el xat
💬 Necessites ajuda?
Hola
Explica'm, què necessites?